Selecţia Naţională Eurovision 2023: au fost depistate două încălcări ale Regulamentului

Piesa „Squeeze Paradise” a trupei „NÖRDIKA” încalcă prevederea din Regulament conform căreia piesele înregistrate în concurs nu trebuie să fie publicate înainte de 1 septembrie 2022, iar duetul Massimo Sinceri şi DA-MUSE au încălcat  coraportul de 50% al contribuţiei soliştilor cetăţeni ai altor state.

În data de 17.01.2023, I.P. Compania „Teleradio-Moldova” a fost sesizată prin e-mail despre faptul că piesa „Squeeze Paradise” a trupei „NÖRDIKA”, înscrisă în Selecţia Naţională Eurovision 2023, încalcă punctul 2.3 al Regulamentului desfăşurării concursului.

Punctul 2.3 al Regulamentului Selecţiei Naţionale Eurovision 2023, prevede că: „Piesa muzicală (versurile şi/sau muzică în continuare piesă) trebuie să fie originală, să nu afecteze drepturi deţinute de terţi, să nu fi fost editată pe nici un suport audio sau video în scopul distribuirii, să nu fi fost difuzată pe nici un canal de radio, televiziune sau internet sau adusă la cunoştinţa publicului în orice mod, integral sau secvenţial, înainte de data de 1 septembrie 2022. Participanţii vor semna o declaraţie prin care confirmă că piesa depusă la concurs nu încalcă prezentele prevederi. În cazul în care se constată că piesa muzicală nu îndeplineşte condiţia menţionată, aceasta va fi descalificată”. În etapa de depunere a dosarelor, membrii trupei „NÖRDIKA” au confirmat în scris că au luat cunoştinţă cu Regulamentul şi că dosarul corespunde în totalitate cu  prevederile  acestuia.

În urma analizei detaliate, Comitetul de Organizare a Selecţiei Naţionale a depistat că piesa „Squeeze Paradise” a fost publicată pe pagina de Youtube a lui Ruslan Ţăranu, membrul trupei „NÖRDIKA”, în data de 8 februarie 2012.
Linkul piesei: https://www.youtube.com/watch?v=J1t8nEJFRUU

Ca urmare a confirmării încălcării Regulamentului, Comitetul de Organizare a Selecţiei Naţionale a decis descalificarea piesei  „Squeeze Paradise” a trupei „NÖRDIKA”.

Trupa va evolua în cadrul audiţiilor live din 28 ianuarie 2023 doar cu cealaltă piesă cu care s-au înregistrat – „Damn and down”.

De asemenea, în cazul duetului Massimo Sinceri şi DA-MUSE, Comisia Selecţiei Naţionale Eurovision anunţă despre nerespectarea punctului 2.7 din Regulament cu privire la paritatea contribuţiei vocale în cazul colaborărilor cu cetăţeni ai altor state: „La concurs sunt admişi interpreţi (solist, lead vocalist) care deţin cetăţenia Republicii Moldova. În cazul colaborărilor se admit şi cetăţeni ai altor state, într-o componenţă nu mai mare de 50% din numărul total de solişti. În cazul unui singur solist acesta va deţine cetăţenia RM în mod obligatoriu;” Astfel, Comitetul de Organizare a Selecţiei Naţionale a stabilit că aportul interpretului străin Massimo Sinceri  depăşeşte considerabil cota de 50% şi a descalificat piesa din Concurs.

Corneliu Durnescu,
Preşedintele Comitetului de Organizare a Selecţiei Naţionale